Informationen ovan är baserad på vädret i Östafrika, såväl som för traditionella safarier med fokus på att se de klassiska stora afrikanska däggdjuren. Som tumregel är dessa djur lättast att se när vattenresurserna och vegetationen är minimal. Därefter koncentreras djuren kring de få kvarvarande vattenhålen och permanenta floder, medan den sparsamma vegetationen inte kan dölja djuren i samma grad som när gräset är högt och frodigt och alla träd och buskar har maximalt lövverk.
Vanligtvis är de torraste månaderna i Östafrika från juni till oktober, och med en något kortare torrperiod från januari till mars, men det kan finnas vissa lokala variationer som planen ovan tar hänsyn till. De två mest regniga perioderna är april-maj och november-december, medan regnsäsongen i området längst västerut, och speciellt i regnskogarna, är något jämnare fördelad över året. Speciellt under de senaste åren har det varit en liten "oro" i klimatet, vilket tillskrivs klimatförändringar. Flera regnperioder har misslyckats, och vissa har varit mer intensiva än vanligt. Även under de mest regniga perioderna är det relativt sällan det regnar hela dagen. Vanligtvis faller regnet i korta kraftiga skurar, ofta följt av åska, varefter det klarnar upp och luften är härligt frisk.
Under den så kallade gröna säsongen från november till maj är naturen vanligtvis mer frodig och därmed vackrare, samtidigt som denna period också är särskilt bra för fågelskådning, eftersom många fåglar är i häckningsområden och det redan fantastiska östafrikanska fågellivet kompletteras med många migranter från norr. Den torraste delen av denna period, från januari till mars, är också mycket bra för djurobservationer jämfört med andra tider. Förresten är rytmen för de bästa djurupplevelserna på de så kallade tretopp-lodgerna i Aberdare och Mt. Kenya nationalparker omvänd jämfört med andra platser. Till exempel går elefanterna upp till högre höjder under den torra säsongen, medan de under de regniga månaderna främst finns i skogsområdena på lägre höjder där trähyddorna ligger.
Under de våtaste och mest regniga perioderna i april-maj samt i november är de stora djuren generellt mer utspridda. Det kan därför kräva lite mer tålamod och tid att hitta dem. Dessa månader är det oftast billigare att åka på safari i Östafrika (med undantag för påsk). Du kan därför kompensera detta genom att göra en lite längre safari. Då har du den fantastiska afrikanska naturen för dig själv eftersom det är färre turister under dessa perioder.
En annan faktor att överväga är om det är viktigt att se den berömda stora migrationen av gnuer och zebror vandra över Kenyas och Tanzanias gräns. Masai Mara och Serengeti. Denna spektakulära syn är vanligtvis sett i Masai Mara från juni / juli till september / oktober och i Serengeti resten av året, men eftersom det är regn och bra betesmarker som styr migrationen kan det finnas viss variation från år till år. Denna migration bestämmer också vilka områden i den gigantiska Serengeti som är bäst under olika årstider, och dessvärre också de dyraste. Det är därför Serengeti är uppdelat i olika områden enligt planen ovan.
I Kenya och Zanzibar handlar riktningarna naturligtvis inte om djur utan bara om vädret. Även här, även under de mest regniga perioderna april-maj och november-december, är det sällan någon regnig dag, och inte i flera dagar i rad. Regnet faller också på kusten som korta och kraftiga skurar och vanligtvis på eftermiddagen. Det klara vattnet i Indiska oceanen är varmt året runt med 25-30 grader. Samma förhållanden gäller för Seychellerna, med mest nederbörd mellan november och februari.
För Kilimanjaro är vägbeskrivningarna också baserade på vädret, där lederna på den långa resan till toppen av berget kan vara våta och hala under regntiden, särskilt på de lägre delarna av rutten.
Informationen ovan är baserad på vädret i Sydafrika, liksom för traditionella safarier med fokus på att särskilt se de klassiska stora afrikanska däggdjuren. Som tumregel är dessa djur lättast att se när vattenresurser och vegetation är på ett minimum. Därefter koncentreras djuren kring de få återstående vattenhålen och permanenta floder, medan den sparsamma vegetationen inte kan dölja djuren i samma grad som när gräset är högt och frodigt och alla träd och buskar har maximalt lövverk.
Generellt sett är de torraste månaderna i större delen av Sydafrika från juni till oktober. Emellertid har den sydligaste delen av regionen, där klimatet är subtropiskt och till och med tempererat längs den södra kusten av Sydafrika, mest nederbörd under vintermånaderna (våra sommarmånader!) från maj till augusti. Det kan finnas viss lokal variation i detta mönster, som den ovanstående ordningen tar hänsyn till. Speciellt under de senaste åren har det varit en liten "oro" i klimatet, vilket tillskrivs klimatförändringar. Flera regnperioder har misslyckats, och vissa har varit mer intensiva än vanligt. Även under de mest regniga perioderna är det relativt sällan det regnar hela dagen. Vanligtvis faller regnet i korta kraftiga skurar, ofta följt av åska, varefter det klarnar upp och luften är härligt frisk.
Under den så kallade gröna säsongen från november till april är naturen vanligtvis mer frodig och därmed vackrare, samtidigt som denna period också är särskilt bra för fågelskådning, eftersom många är i häckningsområden och det redan fantastiska fågellivet i Sydafrika kompletteras med många migranter från norr. Under den våtaste och regnigaste säsongen är de stora djuren mer utspridda, så det kan ta lite mer tålamod och tid att hitta dem. Dessa månader är det dock oftast lite billigare att åka på safari i Sydafrika, så du kan kompensera för detta genom att göra en lite längre safari. Och så har du den fantastiska afrikanska naturen lite mer för dig själv, eftersom det är färre turister under denna säsong.
Det finns dock flera undantag från detta regelverk om regn och hur lätt det är att se djuren. De viktigaste är nämnda här:
I Kapstaden, Wine Country och längs Garden Route är inte djurlivet alls i fokus, utan snarare landskap, kultur och shopping samt god mat och vin. Dessutom förekommer den mest regniga perioden på den södra delen av kontinenten, som nämnts tidigare, under vinterhalvåret, så den bästa säsongen för upplevelserna är under de torra och soliga sommarmånaderna. När det gäller val- och hajturer är det naturligtvis deras närvaro som styr högsäsongen. De flesta stora valar migrerar till Antarktis under sommaren och hösten på den södra halvklotet. Den stora vita hajen finns däremot närvarande året runt, men är lättast att se när vattnet är klart och hajen samtidigt närmar sig kusten.
När det gäller Victoriafallen är det lite av ett dilemma att rekommendera vilken årstid som är bäst för ett besök vid de spektakulära fallen. Det är ingen tvekan om att de är mest imponerande under regnperioden och några månader därefter, det vill säga från december till maj, när den ungefär 1,7 km breda kontinuerliga "gardinen" av vatten är den största i världen. Det enda problemet är att det kan vara svårt att se ner i det över 100 meter djupa klyftan på grund av den kraftiga dimma som fallen bildar. Under den torra säsongen från juni till november är det dock en fin utsikt ner i klyftan, men fallen är å andra sidan uppdelade i många mindre fall. Det är också under de torra månaderna som det är bäst att göra en klassisk safari i nationalparkerna Hwange i Zimbabwe och Chobe i Botswana. Så det är en fråga om smak när du vill besöka Victoriafallen.
I Kalahariöknen i Kgalagadi Transfrontier Park är det generellt sett lite nederbörd, och här är det faktiskt lättare att hitta djuren under de mest regniga månaderna från januari till maj. Detta beror på att nederbörden speciellt tillhandahåller vatten i de mest torra flodstränderna som ligger längs de flesta av de få grusvägarna och hjulspåren du åker på safari på. Samtidigt är det säsongen när många av de stora växtätarna får ungar, vilket naturligtvis lockar rovdjuren.