Är du förtjust i Afrikas djurliv, och är det essensen av just det du reser till Afrika för att uppleva, så har vi samlat en rad safariresor som fokuserar på djuren och Afrikas spektakulära natur. I dag-för-dag-programmet ingår det inte omedelbart badsemester på resorna. Fokuset är alltså på safari, djuren och naturen generellt. Safariresorna är alla förslag. Skulle du önska mer safari, eller kanske ändå en badsemester vid Indiska oceanen efter en gruppresa där detta inte är inkluderat, skickar vi gärna ett erbjudande för detta.
Rejser under temaet »Safari, safari, safari«
Många drömmer om att åka på safari, men vad är egentligen en safari? En safari är en resa genom den vilda naturen och vackra landskap, där man upplever de vilda djuren i deras naturliga omgivningar. Ordet safari härstammar ursprungligen från swahili, som är huvudspråket i Östafrika, samt från arabiska. Det betyder bara att resa, men har senare blivit synonymt med det de flesta idag förstår med ordet, nämligen en naturresa med fokus på att se Afrikas vilda djur. Under de senaste åren har safari som reseform också använts flitigt utanför Östafrika, och inte bara på resten av kontinenten, utan också på andra kontinenter. En safari är alltså inte specifikt definierad till att innehålla något särskilt. Bara ett löfte om att uppleva den orörda naturen och de vilda djuren i sin renaste form. Vad en safari exakt innebär, beror alltså helt på vilket land du åker till och när. En klassisk safari förknippas dock fortfarande typiskt med en resa ut på savannen i fyrhjulsdrivna fordon, medan man söker efter och observerar vilda djurs rörelser.
En av de stora safaridrömmarna för många är att se den stora migrationen. Alltså den stora gnu- och zebravandringen, där upp till 2 miljoner gnuer och zebror vandrar från Serengeti i Tanzania till Masai Mara i Kenya (och tillbaka) i sin jakt på mat och dryck. Den stora flocken skapar ett kaos av prickar på savannen och ett ännu större kaos när Mara-floden ska korsas. Ofta har man på TV sett hur djuren står där och väntar på att ta språnget. Plötsligt, som om det ges en ljudlös signal, börjar korsningen av floden. De hungriga krokodilerna ligger bara och väntar på att en gnu eller zebra ska komma deras väg, medan lejonen och hyenorna tålmodigt väntar på andra sidan stranden. En scen som är fascinerande på TV, men som är ännu mer fantastisk i verkligheten under en safari. Åker man på en Kenya migrationssafari, alltså en safari i juli-oktober där migrationen vanligtvis är i Masai Mara, kommer chauffören och/eller din guide alltid försöka ge dig denna unika upplevelse.
Vill man alternativt gärna se den stora gnu- och zebraflocken när de föder sina flera hundratusen ungar, som rovdjuren naturligtvis flockas kring, så är en safari till den södra delen av Serengeti i Tanzania i januari-mars rätt sak. Oavsett vilket av dessa två safarialternativ som väljs, så bjuds det på storslagna och ibland barska upplevelser. Det är dock viktigt att framhäva att det i Masai Mara och Serengeti finns massor av djur året runt, så båda platserna kan alltid framhävas som några av Afrikas absolut bästa safariområden, och att migrationen av gnuer och zebror bara är en av många stora safariupplevelser.
En annan minst lika överväldigande safariupplevelse är en gorillasafari. I bergen i Uganda, Rwanda och DR Kongo finner du de fascinerande och utrotningshotade bergsgorillorna. Ett av de få och absolut bästa ställena att se detta praktfulla djur är i Bwindi Impenetrable Forest nationalpark. Den 331 km2 stora nationalparken finns med på UNESCOs lista över världsarv och har en stor population av de totalt ca. 1 000 bergsgorillorna som den glädjande nog växande världspopulationen nu uppgår till.
De första stegen du tar in i Bwindi på en gorillasafari är som att ta steg in i en annan värld. Nationalparken är täckt av frodig regnskog, som har berikat området sedan den senaste istiden på jorden. Detta gör Bwindi-regnskogen till en av världens äldsta regnskogar. Förmodligen av denna anledning finner du här en helt unik biodiversitet, där till exempel mer än 160 olika trädarter och över 100 olika ormbunksarter har sitt hem. Denna biodiversitet gör Bwindi till den idealiska platsen för både fåglar, fjärilar och inte minst för bergsgorillor att röra sig i. Cirka 400 av de återstående bergsgorillorna har sitt hem i Bwindi, vilket också betyder att du inte hittar en bättre plats för en gorillasafari. Man måste ha en viss fysisk form om man vill åka på en gorillasafari. Det kräver nämligen en vandring genom den så kallade ogenomträngliga regnskogen för att hitta, och inte minst komma fram till, de imponerande djuren. Men när målet är nått och gorillaflocken sitter, hänger eller leker precis framför dig, är det utan tvekan värt allt. Vandringens längd kan inte anges i förväg, eftersom den dels beror på vilken gorillagrupp man tilldelas, vilket först görs på plats, och dels var denna grupp har valt att uppehålla sig på själva dagen för gorillasafarin.
De flesta safariresor till västra Uganda, som har gorillasafari på programmet, har också en schimpanssafari inkluderad, eftersom det också är en enastående upplevelse att sitta bland dessa ännu närmare besläktade och ännu mer intelligenta djur. En schimpanssafari genomförs efter samma princip som en gorillasafari, men äger rum i låglandsregnskogen och oftast i Kibale Forest nationalparken. Mittemellan Kibale och Bwindi ligger den vackra och mycket artrika Queen Elizabeth nationalparken, som kan erbjuda underbar klassisk safari, så Uganda är på flera sätt en unik och spektakulär destination för safari.