Karen Blixen Safaris välkomnar dig till en enastående safari i Kenya. Med denna praktiska information kommer vi att förbereda dig för din resa. Du är naturligtvis välkommen att kontakta oss om du har några frågor.
eTA (tidigare visum)
Från och med den 5 januari 2024 har den kenyanska regeringen beslutat att visum inte längre krävs för inresa till Kenya. Istället måste du ansöka om en så kallad "eTA". Priset för eTA är - oberoende av ålder - USD 30 per resenär. En avgift på USD 4,5 läggs till priset.
Hela beloppet betalas online i samband med eTA-ansökan och betalningen kan göras med internationella kreditkort som Visa eller Mastercard. Behandlingstiden för en eTA är 2-3 arbetsdagar. Det rekommenderas att ansöka om eTA senast tio arbetsdagar före ankomst till Kenya. I samband med övergången från visum till eTA meddelar den kenyanska regeringen att ett redan utfärdat inresevisum fortfarande kommer att vara giltigt.
eTA måste ansökas före avresa. Karen Blixen Safaris skickar all information till dig cirka två veckor före avresa, och vi rekommenderar att du ansöker om eTA omedelbart efter det. eTA är giltigt i 90 dagar från ansökningsdatumet, så ansök inte för tidigt. Ansök om eTA för Kenya. Det är inte möjligt att ansöka om eTA vid ankomst till Kenya. Du måste ta med en utskriven kopia av din eTA, som du lämnar över till immigrationsmyndigheterna vid ankomst till Kenya.
Guide för att ansöka om eTA.
Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresan och samtidigt ha minst två tomma sidor. I mycket sällsynta fall kan du bli ombedd att visa biljett till hemresan och att du har tillräcklig ekonomi för din vistelse, antingen i form av kontanter, resecheckar eller kreditkort.
Ta med en kopia av ditt pass, kreditkort med mera som säkerhet för förlust av dina identifikationsdokument. Det gör den efterföljande processen mycket enklare.
Innan avresa till Kenya rekommenderas det att kontakta Folkhälsomyndigheten för officiella hälsofackliga reseförslag och hälsofacklig vägledning. Om safariresan i Kenya fortsätter till till exempel Tanzania, Seychellerna eller Zanzibar, krävs vaccination mot gula febern. Vaccinationsintyg kommer oftast att krävas som bevis vid inresa.
Kom ihåg att boka tid för vaccination i god tid.
Den kenyanska valutan är shilling (KES). I Kenya är det bäst att använda den lokala valutan. Det går att betala med dollar på de flesta större platser, men till en mycket dålig kurs. Dollar är inte vanliga i små butiker och på lokala platser. Euro är inte mycket spridd och rekommenderas därför inte. Du kan växla till kenyanska shilling på Nairobi flygplats, Mombasa flygplats och i bankerna i större städer. Visa och Mastercard samt vissa andra internationella kreditkort accepteras. I Kenya kan du betala med kreditkort på de flesta lodger och hotell, men endast för beloppet. Det går inte att ta ut pengar eftersom många av inkvarteringsplatserna inte hanterar kontantbelopp. Vi rekommenderar att du har lite lokal valuta tillgänglig under hela resan.
Vi följer Utrikesdepartementets reseinformation. Se reseinformation på Sweden Abroad. Om det mot förväntan uppstår problem i Kenya som gör att Utrikesdepartementet avråder från resor dit, kommer du att erbjudas ett annat resmål eller få pengarna tillbaka. Din säkerhet är det viktigaste.
Kontakta ditt reseförsäkringsbolag om du blir sjuk under din resa i Kenya.
Det är vanligt att lämna dricks i Kenya, men det förväntas ingen specifik procentsats. Lämna gärna rikligt med dricks på lokala restauranger, men inte lika mycket är nödvändigt på hotellen. Det är också sed att ge lite, till exempel 5 kronor per resväska, till dem som bär din resväska på flygplatsen, lodgerna och hotellen. Personalen på rummen och vid måltiderna på lodgen kommer också att uppskatta dricks. Sammantaget behöver du inte ge mycket, utgå från cirka 20 kronor per person per dag. Du kan gärna be din reseledare att hjälpa dig att organisera detta. För föraren på safarituren är det vanligt att ge cirka 8-10 USD per safaridag, per person.
Ta med kläder i naturens egna färger till safarituren, dvs. sandfärgat, brunt och grönt. Vid kusten rekommenderas ljusa färger som inte lockar solstrålarna på samma sätt som mörka kläder gör.
På safariturer i höglandet (mellan 2000 och 2400 meter över havet), t.ex. vid Mt. Kenya och Aberdare-skogarna i Kenya kan det vara svalt på morgonen och kvällen. En varm tröja och långa byxor kan vara bra att ha. Detta gäller särskilt under de kallaste månaderna - juni, juli och augusti - som kan ha temperaturer ner till 5 grader på morgonen.
Kom ihåg badkläder både för lodgesafari och strandsemester.
Det viktigaste rådet är att packa så lätt som möjligt. Det går att tvätta kläder under semestern om du stannar på samma plats i mer än två nätter och det är mycket billigt.
I augusti 2017 införde Kenya ett förbud mot plastpåsar. Det innebär att det inte är tillåtet att importera, bära och sälja plastpåsar. Om du till exempel har plastpåsar från taxfree måste dessa lämnas kvar på flygplanet.
Kenya är 2 timmar före Sverige på vintern. Vid övergång till sommartid i Sverige är Kenya 1 timme före Sverige.
Det mobila nätverket i Kenya har god täckning oavsett hur avlägset på savannen eller vid kusten där lodgerna och hotellen ligger. Kom ihåg att det är dyrt att använda det norska telefonnumret i Afrika. Det kostar också mycket att ta emot SMS från Sverige.
Om det uppstår behov av kommunikation kan reseledaren eller föraren hjälpa dig att skaffa ett lokalt SIM-kort. Det är enkelt att använda och mobildata kostar inte mycket. Se till att njuta av safarituren utan störande telefontid. Det är inte lämpligt att prata i telefon under safarituren.
Den internationella landskoden för Kenya är +254.
Internet på reisen
Internet på resan
Även om det är semestertid och man har åkt utomlands med sin resväska för att koppla av kan alla behöva få tillgång till internet. På vissa platser - till exempel på flygplatser - finns det vanligtvis gratis wifi, men vad gör man annars?
Kanske är "Holafly eSIM" lösningen för dig.
1. Kontrollera om din smartphone är kompatibel med eSIM, om ja
2. Köp hemifrån till det land du ska besöka
3. Köp obegränsad datamängd för det antal dagar du behöver
4. Ta emot en QR-kod på din e-post och installera den på din telefon
5. Aktivera först när du landar på din destination
Observera:
eSIM är bara data. Du kan inte använda den för telefonsamtal och SMS. Här måste du använda WhatsApp eller Skype, som vanligt.
eSIM är en digital lösning, så ditt fysiska SIM-kort fungerar som vanligt.
Snabb leverans
24/7 support via e-post och chat
Läs mer och köp på esim.holafly.
Karen Blixen Safaris har kontor i Kenya
Vår adress i Kenya: Africa Tours, Karens Coffee Garden, 336 Karen Road, Karen Nairobi.
I nödsituationer: Om du behöver kontakta oss är vi tillgängliga 24 timmar om dygnet. Du kan kontakta oss både i Danmark/ Sverige och i Kenya.
I Danmark +45 2618 4359
I Kenya +254 720 106140 (ring 0720 106140 från kenyanskt nummer)
Du kan alltid kontakta någon av våra Afrika-experter för mer information